Szkodniki w kuchni – co można znaleźć w zapasach żywności?
To druga część artykułu poświęconego szkodnikom, jakie możemy czasem spotkać w naszych kuchniach. Przeczytacie, jak wyglądają, co je przyciąga oraz jak się ich pozbyć. Zapraszamy do lektury!
W poprzednim wpisie o robakach w kuchni przybliżyliśmy Wam takie szkodniki, jak mole spożywcze, trojszyk ulec oraz żywiak chlebowy. Dziś pora na kolejne robaki, które nasze zapasy obrały za miejsce idealne do życia. Potrafią skazić żywność, a mając idealne do rozwoju warunki (takie panują w naszych kuchniach!), zwiększyć swoją populację wielokrotnie w krótkim czasie. Zobaczycie je na zdjęciach po prawej. Są to kolejno świdrzyk cygarowiec, muszka owocówka oraz mącznik młynarek.
1. Świdrzyk cygarowiec
Jak wygląda świdrzyk cygarowiec
Jest to niewielki chrząszcz, którego wielkość waha się od 2 do 5,5 mm. Pancerzyk podzielony jest na dwie części, przednia, krótsza, przypomina kołnierz; druga, wydłużona, owalnie zakończone cygaro.
Wierzch jego pancerzyka ma kolor brunatny i się błyszczy. Dość charakterystyczne dla świdrzyka są żółte odnóża i czułki.
Świdrzyk jest aktywny wieczorem i nocą.
Co lubi świdrzyk cygarowiec
Świdrzyki lubią średnie i wysokie temperatury, w niskich giną. Do rozwoju potrzebują minimum 21 stopni Celsjusza - wówczas samica składa ok. 100 jaj. Ich droga przez stadia rozwojowe aż do dorosłości będzie trwała do 10 tygodni, przy minimalnych wymaganych do życia warunkach. Jeśli warunki będą lepsze, np. temperatura wyższa, ten czas się skróci.
Świdrzyk lubi też dostęp do jedzenia, dlatego zanim trafi do naszej kuchni, w której go nie brakuje, spotkać go możemy w sklepach, magazynach z żywnością, a nawet na zapleczu aptek. Samica składa jaja bezpośrednio na produkcie, który stanowi pożywienie dla larw. Jest to ryż, kasza, suszone owoce, warzywa, zioła, ziarna kakao i kawy (niepalone), bakalie, a nawet drożdże.
Jednak świdrzyk lubi również, podobnie jak mole ubraniowe, materiały z naturalnych włókien (jedwab, bawełna, len i in.).
Dlaczego świdrzyk jest szkodliwy?
Tak jak już zostało zaznaczone, świdrzyk składa jaja bezpośrednio na produktach, które są źródłem pożywienia dla larw. Są też naszym pożywieniem, które jest zanieczyszczone nie tylko jego obecnością, ale także kałem, wydzielinami, wylinkami, kokonami z resztek pokarmu.
Największe zagrożenie stanowią właśnie larwy - to ich żerowanie w naszych zapasach sprawia, że trzeba je wyrzucić. Dorosłe świdrzyki nie pobierają już pokarmu, ich celem jest już tylko złożenie jaj. Samice świdrzyka cygarowca składają jaja na produktach, na których po wylegnięciu żerują larwy powodując szkody.
Jak zwalczyć świdrzyka cygarowca?
W przypadku tego szkodnika dobrze działa niska temperatura, nawet ta, którą mamy w lodówkach. Jeśli np. słoik z produktami, w których zagnieździł się świdrzyk, włożymy do lodówki, jego larwy i dorosłe osobniki zginą. Niestety - nie od razu. Poniżej 15 stopni Celsjusza larwy świdrzyka zapadną w letarg, który trwać może nawet 3 tygodnie. Temperatura 0 stopni spowoduje ich śmierć po ok. 12 dniach, a poczwarki i dorosłe świdrzyki zginą po 2 tygodniach.
Najlepsza jest jednak profilaktyka. Po każdym powrocie ze sklepu należy dokładnie przejrzeć torebki i opakowania z suchą żywnością. Jeśli znajdziemy jakiekolwiek larwy czy owady, należy taką żywność reklamować lub wyrzucić. W profilaktyce przeciw świdrzykom dobrze sprawdza się także olejek o intensywnym zapachu, np. lawendowy, miętowy czy leśny. Można również spróbować użyć pułapki feromonowe. W razie kłopotów - pomoże także firma BIOS.
2. Mącznik młynarek
Jak wygląda mącznik młynarek
To owad również będący chrząszczem, którego wielkość w dorosłej postaci dochodzi do 20 mm. Jest czarny, chociaż zdarzają się osobniki, których barwa jest zbliżona do brązu. Na wierzchniej części ciała posiada skrzydła przekształcone w pokrywy. Nie jest zdolny do lotu.
Larwy mącznika młynarka są żółto-pomarańczowe. Pokryte są twardym oskórkiem, a ich aparat gębowy jest wyjątkowo silny.
Co lubi mącznik młynarek?
Lubi warunki sprzyjające jego rozwojowi: wysoką temperaturę i wilgotność, a także ciemność. Jeśli żyje obok człowieka (szkodnik ten bowiem daje radę żyć także w naturze, tam odżywia się gnijącymi roślinami oraz martwymi owadami), wybiera produkty zbożowe (musli, otręby, płatki, mąka), a nawet całe ziarna zbóż i suszone owoce (sporadycznie wybiera mięso, preferuje raczej produkty pochodzenia roślinnego).
Mącznik atakuje na przełomie maja i czerwca, jaja składa aż do jesieni. Jeśli zostają złożone w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura (np. w piekarni), cykl rozwojowy się skraca i w ciągu roku mogą wystąpić nawet dwa pokolenia mączników. Jeśli temperatura jest stosunkowo niska, a warunki nie sprzyjają, cykl rozwojowy się wydłuża - czasem nawet do 2 lat.
Warto dodać, że mącznik jest bardzo odpornym szkodnikiem, dużo bardziej odpornym, niż opisany wyżej świdrzyk cygarowiec. Wytrzymuje brak pokarmu i niskie temperatury - niezależnie od stadium rozwojowego, w którym się znajduje. W 12 stopniach Celsjusza jego larwy przeżywają nawet 3 tygodnie, dorosłe osobniki - 2.
Dlaczego mącznik młynarek jest szkodliwy?
Ponieważ zjada produkty mączne. Ale to tylko jedna strona. Druga: doprowadza do ich skażenia odchodami oraz wylinkami, co w połączeniu z samym produktem pochodzenia zbożowego powoduje nieprzyjemny zapach. Jego znaczna populacja może doprowadzić do zawilgocenia i zagrzewania zapasów. Co więcej, mącznik przenosi na swoim ciele drobnoustroje (bakterie i pleśń), które w zanieczyszczonej żywności zaczynają się rozmnażać. Doprowadza to do zmiany smaku.
Larwy mącznika mają bardzo silny aparat gryzący. Bez problemu uszkadzają worki.
Jak zwalczyć mącznika młynarka?
Czasem jego obecność jest pożądana, mącznik młynarek bowiem jest owadem hodowlanym, głównie z myślą o przeznaczeniu go na pokarm dla zwierząt, często tych w terrarium. Z uwagi na fakt, że mącznik w sytuacji zagrożenia wydziela nieprzyjemny zapach, rzadziej bywa hodowany jako karma dla zwierząt.
Porażone mącznikiem produkty domowe najlepiej jest wyrzucić, w skrajnych przypadkach wezwać profesjonalna firmę DDD, jak BIOS. Rolnicy i właściciele magazynów decydują się na fumigację, czyli usuwanie szkodników za pomocą gazu.
Najważniejsza jest jednak profilaktyka. Kuchnia (ale też magazyny) powinny być starannie sprzątane, nie należy dopuszczać do zalegania odpadków i śmieci w kątach. Powinno się je także wietrzyć i nie doprowadzać do zawilgocenia.
3. Muszka owocówka
Jak wygląda muszka owocówka?
Muszka owocówka jest jednym z najpopularniejszych owadów synantropijnych (tych, które żyją obok człowieka). Widział ją każdy z nas. Ale przypomnijmy: ma od 2 do 4 mm długości i jest koloru żółto-brązowego. Posiada parę przeźroczystych, ułożonych wzdłuż ciała skrzydeł. Samica jest nieco większa od samca.
Larwy muszki owocówki są koloru kremowo-białego, ich wielkość dochodzi do 2 mm. Poczwarki są jasnobrązowe i mają ok 4 mm długości.
Co lubi muszka owocówka?
Owoce! To właśnie im zawdzięcza swoją potoczną nazwę, bo fachowo nazywa się wywilżna karłowata. Muszka owocówka jest wszędzie tam, gdzie pojawiają się owoce, zwłaszcza te nadpsute i nadgryzione. Z tego powodu czasem mamy wrażenie, że muszka tylko czeka w ukryciu, aż jakieś pojawią się w naszym domu, aby je obsiąść i przystąpić do konsumowania oraz rozmnażania się. Nie jest to do końca prawdą. Jej larwy znajdują się na owocach, które kupujemy w sklepie, a że są maleńkie - nie zwracamy na nie uwagi. Cykl rozwojowy muszki w temperaturze pokojowej jest bardzo krótki, w kilka dni larwa przekształca się w dorosłą muszkę. To dlatego mamy wrażenie, że pojawia się znikąd (więcej o muszkach owocówkach pisaliśmy już na naszym blogu w artykule Muszki owocówki - jak się pozbyć tych natrętnych owadów).
Muszki te lubią też zapach fermentacji, a taki wiąże się z psującymi się i nadgryzionymi owocami. Zapach ten powstaje również w nieumytych butelce i kieliszkach po winie, szklankach po sokach owocowych, wazonach ze ściętymi kwiatami. Przyciąga je też zapach octu.
Czy muszki owocowe są szkodliwe?
W domu są po prostu uciążliwe - każdy z nas widział chmary muszek krążące nad przekrojoną cytryną. Na szczęście nie przenoszą chorób ani nie atakują człowieka w żaden sposób, dlatego nie szkodzą nam bezpośrednio. Większy problem mają sadownicy i właściciele ogrodów, a także ci, którzy robią wino - jedna muszka potrafi zniweczyć pracę i zamienić wino w ocet.
Jak zwalczyć muszki owocówki?
Najważniejsza jest profilaktyka. Muszki są aktywne najbardziej wtedy, kiedy jest ciepło, czyli w letnich miesiącach. Dlatego wszystkie owoce, jakie przynosimy ze sklepu, od razu powinniśmy dokładnie myć. Zdarza się, że w transportach do sklepów niektóre ulegają zgnieceniu i zaczynają się psuć. Sok przedostaje się na inne owoce i je oblepia. To idealna pożywka dla muszek. Dlatego jeśli od razu ich nie umyjemy, jest szansa, że larwy, które mogą na nich być, zaczną się przekształcać w dorosłe muszki, sok im to umożliwi.
Musimy również pilnować, aby owoce były chowane w pojemnikach, zwłaszcza nadgryzione lub przekrojone. Kusząca misa z owocami na stole jest łakomym kąskiem nie tylko dla nas, częstować się będą także muszki.
Myć należy także szklanki, kieliszki, dzbanki oraz butelki po winie i sokach.
W momencie, kiedy zadbamy o czystość i pochowamy owoce, populacja muszek powinna zacząć się zmniejszać. Czasem jednak muszek jest mnóstwo i trzeba działać agresywniej. Dobrym sposobem jest przygotowanie mikstury z płynu do mycia naczyń oraz octu jabłkowego - przyciągnie on muszki, a płyn z uwagi na gęstą konsystencję, uniemożliwi im wydostanie się. Jeśli zaś muszki gromadzą się w jednym miejscu, np. na misie z owocami, można je złapać do odkurzacza.
Na wszystkie kłopoty z muszkami owocowymi oraz każdym innym owadem pomoże firma BIOS. Posiadamy mnóstwo sposobów, żeby w bezpieczny, ekologiczny i efektywny sposób przynieść Państwu ulgę od szkodników w kuchni i poza nią. Jesteśmy do Państwa dyspozycji!