Skórnik słoniniec – jak zwalczyć wszystkożernego chrząszcza?

30 czerwca 2017

Skórnik słoniniec to częsty szkodnik w naszych domach. Larwy znajdowane w sypkich produktach przywodzą nam na myśl mole spożywcze; dziury w drewnie – kołatki, zniszczone ubrania – mole ubraniowe. A tymczasem za każde z tych uszkodzeń może być odpowiedzialny skórnik słoniniec. Co to za szkodnik? Jak wygląda skórnik słoniniec? Jak go zwalczyć? Zapraszamy do lektury wpisu!

Skórnik słoniniec

 

Skórnik słoniniec – jak wygląda?

Skórnik słoniniec jest dość charakterystycznym chrząszczem. Mierzy od 7 do 9 mm, jego ciało jest wydłużone, nieco eliptyczne, głowa słabo odgraniczona. Tym, co zwraca uwagę, jest ciemnobeżowy pas utworzony ze szczecinek, o zygzakowatym brzegu. Pas ten odznacza się dość mocno na tle reszty ciała o ciemnobrązowym, niemal czarnym kolorze. Na wspomnianym jaśniejszym pasie wyraźnie rysują się ciemne kropki, po 3 na każdej stronie ciała.

Na głowie zwracają uwagę charakterystyczne czułki (para) z buławkami. Skórnik słoniniec posiada trzy pary segmentowanych odnóży zakończonych małymi haczykami. Natura wyposażyła go także w skrzydła, dzięki czemu sprawnie fruwa. W ten sposób może dostać się do mieszkania.

Czy skórnik słoniniec to szkodnik?

Jest to jeden z tych szkodników, które zadowolą się niemal wszystkim, co znajdą w naszym domu. Nie tylko produktami żywnościowymi w szafkach kuchennych, ale też ubraniami. Niestety na zewnątrz żeruje także na padlinie i resztkach zwierzęcych, dlatego przylatując do naszych domów, może zarażać groźnymi chorobami. Co więcej, skórniki są szkodnikami także w zakładach mięsnych, wędzarniach i piekarniach, a także innych zakładach mających związek z przetwórstwem żywności. 

Skórnik słoniniec wybiera najczęściej pokarm pochodzenia zwierzęcego: mięso, kiełbasa, słonina, skóry, wędzone ryby. Ale nie gardzi także produktami pochodzenia roślinnego, wśród nich mąka, kakao, przyprawy, suszone zioła i inne rośliny, czekolada i inne słodycze. Lubi też ser, nawet bardzo twardy czy karmę dla psów (larwy nie mają problemu z przedostaniem się do niej nawet przez aluminiowe opakowanie). Larwy żerują również na materiałach zwierzęcego pochodzenia: niszczą futra czy ubrania z wełny.

Larwy skórnika uszkadzają dodatkowo twarde materiały. Przed przepoczwarzeniem szukają miejsca na wydrążenie małej komory, w której do tego dojdzie. Wybierają do tego twarde, niejadalne dla człowieka materiały: drewno, plastik, metal, beton, korek, skóra. Są tam bezpieczne: materiał chroni je przed wzrokiem człowieka, nie dochodzi tam również światło, którego unikają.

Skórnik słoniniec to szkodnik nie tylko domowy. Jest ogromnym problemem w magazynach, wędzarniach i serowarniach, gdzie zawsze znajdzie atrakcyjny dla siebie pokarm: magazynowane mięso czy sery. Czasem gnieździ się także w piekarniach oraz miejscach (np. sklepach), w których używa się lamp owadobójczych – martwe, suche owady są jego pożywieniem. Takie owady znajduje także w muzeach, więc zdarza się, że atakuje zbiory entomologiczne i nieodwracalnie niszczy cenne owady. 

Co gorsza, materiały i produkty żywnościowe mogą być porażone zarówno przez larwy, jak i przez dorosłe osobniki. To przeciwnie, jak np. u moli spożywczych czy moli ubraniowych, gdzie pokarm pobierają tylko larwy, a dorosłe osobniki już nie. Ze względu na to, że skórnik żeruje w każdej postaci, szkody przez niego wyrządzane są większe.

Oprócz tego skórnik przenosi choroby – żeruje na padlinie i to ona jest źródłem obecności na nim groźnych bakterii chorobotwórczych. Jeśli porazi jedzenie, a konsumenci w porę się nie zorientują, może dojść do groźnych zatruć. Źródłem zagrożenia jest także sam skórnik słoniniec – jego ciało pokryte jest włoskami, które mogą wywoływać uczulenia zarówno u ludzi, jak i u zwierząt.

Zwyczaje skórnika słonińca

Skórnik jest dość odporny na niskie temperatury, może spokojnie przetrwać zimę w naszym klimacie na zewnątrz budynków (często spotkać go można w ptasich gniazdach, zasiedla czasem też gniazda os). Jednakże wyższa temperatura w krajach o ciepłym klimacie sprawia, że skórniki rozmnażają się szybciej. W Polsce na świat przychodzi jedno pokolenie na rok. Samica wiosną składa ok. 200 jaj i jeśli temperatura utrzyma się na poziomie ok. 25°C, a wilgotność wynosić będzie średnio 65%, to skórnik będzie miał najlepsze możliwe warunki do rozmnażania i już po niecałych 2 miesiącach z jaj wyklują się larwy.

Larwy zaczynają żerowanie natychmiast. Oznacza to, że od razu po wykluciu dochodzi do niszczenia materiału, na którym zostały złożone jaja. Larwy są bardzo odporne na niskie temperatury i bez problemu radzą sobie nawet przy -3°C. Jeśli temperatura spadnie 7 kresek poniżej zera, larwy nieruchomieją, przestają żerować i zapadają w letarg na kilka tygodni. Dorosłe skórniki żyją nawet kilka miesięcy i odżywiają się tym samym pokarmem, co larwy i poczwarki.

Jak rozpoznać skórnika słonińca?

Najprościej jest, kiedy zobaczymy dorosłego skórnika. Jest on dość charakterystyczny i nie powinno być problemu z jego rozpoznaniem. Jednak skórniki unikają ludzkiego wzroku i potrafią dość długo pozostać niezauważone, co tylko powiększa szkody.

To, co powinno zwrócić naszą uwagę, to dorosłe skórniki fruwające po domu czy zakładzie. Może to nasuwać przypuszczenie, że gdzieś jest ich gniazdo. W domu należy wówczas przeszukać sypkie produkty w szafkach, a także przejrzeć ubrania. Samica składa jaja bezpośrednio na pożywieniu, w kupkach po parę jaj. Bez problemu jaja można zauważyć, są białe, widoczne gołym okiem, mają ok. 2 mm długości. Larwy wykluwają się z nich dość szybko. Są ciemnobrązowe, z lekką domieszką czerwonego. Na ich ciele widnieją liczne włoski, a tym, co zwraca uwagę, są też chitynowe haczyki na końcu odwłoka. Larwy nie są powolne i niezdarne, są szybkie i bardzo żarłoczne, wgryzają się w nawet bardzo twarde produkty i materiały. Dorastają do nawet 15 mm długości. Poczwarki z kolei są żółte, nadal mają włoski i mierzą do 8 mm.

Jeśli larwy ukryły się głęboko, a poczwarek i dorosłych skórników nie zaobserwowaliśmy, ich obecność mogą zdradzić odchody. Są bardzo charakterystyczne, to długie i cienkie nitki. 

Jak się pozbyć skórnika słonińca?

Dobrze jest zlokalizować miejsca, w które wtargnął skórnik słoniniec – sprawdzić, czy wybrał ubrania, czy produkty spożywcze. W chlewniach czy na fermach warto sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z gryzoniami – skórniki często zakładają gniazdo w martwych osobnikach. Chrząszcza może też przyciągać lampa owadobójcza, w szczególności, jeśli jej tacka nie jest regularnie opróżniana z martwych owadów. One także stanowią pożywienie dla skórnika. Cokolwiek stało się źródłem inwazji skórnika, należy to źródło natychmiast usunąć. Jeśli skórnik słoniniec zadomowił się w jedzeniu, to należy je wyrzucić. Jedzenie to jest nie do odratowania ze względu na przenoszenie przez skórniki drobnoustrojów chorobotwórczych.

Nie warto ze skórnikiem słonińcem walczyć na własną rękę, warto za to wezwać firmę BIOS do przeprowadzenia dezynsekcji. Przeprowadzamy ją przy użyciu najskuteczniejszych metod, często łącząc je ze sobą. Stosujemy:

  • oprysk,
  • zamgławianie ULV,
  • czasami zamgławianie termiczne.

Wszystko zależy od miejsca ich występowania i wielkości populacji. Dobieramy najlepsze preparaty dostępne tylko dla specjalistów, dzięki którym uzyskujemy pewność, że populacja skórników zniknie.

Jak uniknąć inwazji skórnika? Profilaktyka

Podstawą jest częste sprzątanie, zwłaszcza w miejscach, gdzie skórnika mogą przyciągnąć martwe organizmy, czyli w chlewniach czy na fermach. Również w domu należy regularnie sprzątać: w szafkach z ubraniami warto robić przeglądy odzieży i ją wietrzyć, a także od czasu do czasu prać, jeśli nie jest ona w ciągłym użyciu. W kuchni należy przeglądać zapasy żywności, a najlepiej produkty sypkie trzymać w próżniowych pojemnikach.

Należy dbać, aby w domu nie zalegały martwe owady, usuwać pajęczyny, odkurzać regularnie, opróżniać kosz na śmieci i dbać, aby rozsypane resztki żywności nie zalegały zbyt długo np. na szafce kuchennej. Trzeba pamiętać, że skórniki lubią także mięso. Nie można doprowadzić, aby pozostawało dłużej poza lodówką, a wszystko, co miało z nim kontakt (miski, noże, deski do krojenia) powinny być niezwłocznie myte.

 

Zapraszamy serdecznie do kontaktu z firmą BIOS. Z naszych usług na przestrzeni 20 lat skorzystało ogromne grono klientów. Polecają nasze usługi swoim znajomym, co jest znakiem, że są zadowoleni i można nam zaufać. Działamy na terenie Gdańska, Gdyni i Sopotu oraz Elbląga, ale także wielu innych okolicznych miast, miasteczek i wsi. Wykaz wszystkich znajdą Państwo niżej. Jesteśmy do Państwa dyspozycji i mogą Państwo liczyć na naszą fachową pomoc!

Udostępnij artykuł znajomym

Tagi artykułu

dezynsekcja

Gdzie świadczymy
nasze usługi?

Nasze usługi świadczymy na terenie miast

Gdańsk, Sopot, Gdynia, Rumia, Reda, Wejherowo, Puck, Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, Jastarnia, Jurata, Hel, Rotmanka, Kosakowo, Krokowa, Mosty, Żarnowiec, Przyjaźń, Żukowo, Kartuzy, Banino, Starogard Gdański, Zblewo, Pruszcz Gdański, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Skarszewy, Gniew, Pelplin, Nowe, Cedry Wielkie, Kolbudy,Przywidz, Pszczółki, Suchy Dąb, Trąbki Wielkie, Gniewino, Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, Przodkowo, Sierakowice, Somonino, Stężyca, Sulęczyno, Nowy Staw, Lichnowy, Malbork, Miłoradz, Stare Pole, Malbork,Dziemiany, Karsin, Kościerzyna, Liniewo, Lipusz, Nowa Karczma, Stara Kiszewa, Elbląg, Dzierzgoń, Sztum, Kwidzyn, Grudziądz, Świecie, Mikoszewo, Jantar, Krynica Morska, Sztutowo, Sobieszewo, Świbno, Kąty Rybackie, Przegalina, Lębork, Łebcz, Bolszewo, Łeba, Pinczyn, Osiek, Tuchola, Czersk, Chojnice, Bytów, Mechelinki, Rewa, Pasłęk, Wdzydze Kiszewskie, Brusy, Człuchów, Słupsk, Ustka i wiele innych.
Mapa zasięgu usług BIOS Gdańsk
Gdańsk, Trójmiasto
P.H.U. BIOS
Niektóre zlecenia
realizujemy na terenie
całej Polski