Trojszyk ulec

19 listopada 2017

Trojszyk ulec (Tribolium confusum) to najbardziej rozpowszechniony na świecie szkodnik magazynowy. Czy szkody przez niego wyrządzane są rzeczywiście tak duże? I czy zwalczanie trojszyka ulca może być skuteczne?

Trojszyk ulec

 

Trojszyk ulec to prawdziwe wyzwanie. W krótkim czasie potrafi wyrządzić taki ogrom szkód, że jego zwalczanie w magazynach powinno być absolutnym priorytetem. Na szczęście są na to sposoby.

JAK WYGLĄDA TROJSZYK ULEC?

Trojszyk ulec, choć na zdjęciu może wyglądać monstrualnie, jest małym chrząszczem, którego długość wynosi maksymalnie 5 mm, często mniej. Jego budowa jest podobna do wielu innych chrząszczy: ciało dzieli się na trzy części: płaską i węższą głowę, kwadratowe przedplecze, wydłużony odwłok z pokrywami skrzydeł (trojszyk posiada błoniaste skrzydła, ale nie używa ich do fruwania). Na tych ostatnich dostrzec można wgłębienia układające się w podłużne pasy, natomiast głowa i przedplecze są pokryte dziesiątkami malutkich wgłębień (punktowych).

Na głowie trojszyka widnieje para segmentowanych, pokrytych licznymi włoskami czułek, ostatnie z nich są większe od reszty. Oczy mają charakterystyczny kształt rogalików. Ciało tego chrząszcza ma kolor rdzawy, brunatny, brązowo-czerwony.

Larwy trojszyka mierzą do 1,2 mm długości. Od razu po wyjściu z jaja są kolory białego, następnie nieco ciemnieją i stają się brudnożółte. Na ich ciele można dostrzec nieliczne włoski, a na końcu odwłoka w oczy rzucają się dwa charakterystyczne haki skierowane ku górze. Wyposażona jest w 3 pary odnóży. Ciało larwy trojszyka podzielone jest na segmenty.

Poczwarki trojszyka z kolei pozbawiona jest kokonu. Jest też naga, nie ma włosków, posiada jedynie boczne wyrostki umieszczone na segmentowanym ciele. Jej kolor jest biały, lecz z czasem ciemnieje i staje się bardziej brązowy. Jest wygięta w rogal i mierzy ok.3,5 do 4 mm długości. Żeńskie poczwarki są większe, niż męskie.

TRYB ŻYCIA TROJSZYKA ULCA

Jeśli temperatura, wilgotność i pokarm są optymalne, samice po kopulacji wykazują się ogromną płodnością. Składanie jaj trwa kilka miesięcy i w tym czasie jedna samica jest w stanie w idealnych warunkach złożyć nawet 1000 jaj. Im gorsze warunki, tym jaj jest mniej, a poniżej 13°C samice przestają je składać, czekając na polepszenie warunków.

Natura sprzyja trojszykom: jaja bowiem specjalnie pokryte są lepką substancją, która powoduje przyklejanie się do nich cząstek pożywienia – są one bowiem bezpośrednio składane na pożywienie. Jest to kamuflarz, bardzo trudno jest je wówczas zauważyć gołym okiem i szybko podjąć środki zaradcze.

Po 2 dniach od przepoczwarzenia w dorosłego owada trojszyki zaczynają kopulować. Na to mają sporo czasu – żyją bowiem od 1 do 5 lat (są gatunki owadów, które w postaci dorosłej żyją jedynie parę tygodni). Rozwój trojszyków jest bardzo szybki (w optymalnych warunkach jedyne 26 dni). Ze względu na ogromną ilość jaj, jaką składa samica, liczebność jej potomstwa w ciągu pół roku może sięgnąć miliona!

CO PRZYCIĄGA TROJSZYKA ULCA?

Trojszyka ulca przyciągają przede wszystkim warunki, które musi mieć, aby się rozmnażać. Są to dość wysoka temperatura – 17-30°C, wilgotność ok. 55-75%. Jeśli temperatura spada poniżej 10°C, rozwój trojszyków zostaje zahamowany.

W optymalnych warunkach rozwój od jaja do larwy trwa 3-5 dni, larw do poczwarki ok. 20-30 dni. Niska wilgotność (nawet taka poniżej 10%) nie hamuje ich rozwoju, lecz jedynie go spowalnia i wydłuża, czasem nawet do 120 dni.

Trojszykom sprzyjają ogrzewane pomieszczenia: w ciągu roku może się tu rozwinąć nawet 6 pokoleń. W pomieszczeniach nieogrzewanych, w których temperatura oscyluje w okolicach 7°C rozwiną się 2 pokolenia. Jeśli temperatura spadnie poniżej 7°C, trojszyki wyginą po ok. 25 dniach, niezależnie od tego, w jakim stadium się znajdują.

SZKODLIWOŚĆ TROJSZYKA ULCA

Trojszyk ulec atakuje produkty zgromadzone w magazynach żywnościowych (tu wyrządza największe szkody), ale także w sklepach i w domach. Wybiera przede wszystkim: ziarna zbóż, ryż, kukurydzę, produkty sypkie jak mąki, kasze, kakao, przyprawy, mleko w proszku, słonecznik, fasolę, groch, płatki, otręby, karmę dla zwierząt, atakuje pieczywo, czekoladę. Jego łupem padają także eksponaty muzealne, jest więc groźny także w muzeach.

Zaatakowane przez trojszyka jedzenie zmienia zapach, wygląd i smak, staje się gorzkie i kwaśne, kompletnie niezdatne do spożycia. Obniża się też wartość odżywcza porażonych produktów. Zjadane przez bydło pasze porażone przez trojszyka, zanieczyszczone jego odchodami, wylinkami, wydzielinami i martwymi osobnikami, są często przyczyną wielu infekcji i chorób zwierząt.

Na ludzi trojszyk ulec działa alergizująco, a także drażniąco na skórę (wydziela benzochinony). Jest oskarżany o działanie rakotwórcze w przypadku dłuższej ekspozycji na jego wydzieliny. Szczególnie narażeni są pracownicy magazynów, którzy w codziennej pracy mogą stykać się z tym szkodnikiem.

ZWALCZANIE TROJSZYKA ULCA – GDAŃSK, GDYNIA, SOPOT I WIELE INNYCH!

Trojszyki powinny być bezwzględnie zwalczane. Są to szkodniki błyskawicznie mnożące się, opanowujące w krótkim czasie nawet ogromne ilości zapasów, a dotknięte ich obecnością jedzenie nadaje się tylko do utylizacji. Jest to też szkodnik wywierający bardzo negatywny wpływ na zdrowie ludzi.

Warto jest zachowywać profilaktykę: dbać o czystość miejsc, w których przechowuje się produkty żywnościowe i zachowywać czujność. W porę dostrzeżone pierwsze szkodniki i powzięte w związku z tym działania, mogą uchronić przed namnożeniem się ich na ogromną skalę, kiedy zwalczenie populacji będzie już kosztowniejsze.

Jako że trojszyk jest szkodnkiem wtórnym, czyli odżywia się ziarnem już w jakiś sposób uszkodzonym, należy też dbać o brak obecności innych szkodników, które mogą je atakować, takich jak myszy i szczury.

W domach trojszyka zwalczamy stosując:

  • oprysk,
  • zamgławianie termiczne,
  • zamgławianie ULV.

Wybór metody zależy od wielkości populacji trojszyka. Często metody te łączymy, aż do uzyskania pełnej skuteczności zabiegu. Niestety zaatakowane jedzenie należy zutylizować.

Zapraszamy do korzystania z naszych usług. Działamy na terenie Trójmiasta, ale także wielu innych miast i miejscowości. Ich listę znajdą Państwo poniżej. Stoi za nami ponad 20 lat doświadczeń, dzięki którym zdobyliśmy ogromne grono Klientów. Fakt, że polecają nas swoim znajomym jest dla nas najlepszą rekomendacją. Zapraszamy!

Udostępnij artykuł znajomym

Gdzie świadczymy
nasze usługi?

Nasze usługi świadczymy na terenie miast

Gdańsk, Sopot, Gdynia, Rumia, Reda, Wejherowo, Puck, Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, Jastarnia, Jurata, Hel, Rotmanka, Kosakowo, Krokowa, Mosty, Żarnowiec, Przyjaźń, Żukowo, Kartuzy, Banino, Starogard Gdański, Zblewo, Pruszcz Gdański, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Skarszewy, Gniew, Pelplin, Nowe, Cedry Wielkie, Kolbudy,Przywidz, Pszczółki, Suchy Dąb, Trąbki Wielkie, Gniewino, Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, Przodkowo, Sierakowice, Somonino, Stężyca, Sulęczyno, Nowy Staw, Lichnowy, Malbork, Miłoradz, Stare Pole, Malbork,Dziemiany, Karsin, Kościerzyna, Liniewo, Lipusz, Nowa Karczma, Stara Kiszewa, Elbląg, Dzierzgoń, Sztum, Kwidzyn, Grudziądz, Świecie, Mikoszewo, Jantar, Krynica Morska, Sztutowo, Sobieszewo, Świbno, Kąty Rybackie, Przegalina, Lębork, Łebcz, Bolszewo, Łeba, Pinczyn, Osiek, Tuchola, Czersk, Chojnice, Bytów, Mechelinki, Rewa, Pasłęk, Wdzydze Kiszewskie, Brusy, Człuchów, Słupsk, Ustka i wiele innych.
Mapa zasięgu usług BIOS Gdańsk
Gdańsk, Trójmiasto
P.H.U. BIOS
Niektóre zlecenia
realizujemy na terenie
całej Polski