
Trojszyk ulec to prawdziwe wyzwanie. W krótkim czasie potrafi wyrządzić taki ogrom szkód, że jego zwalczanie w magazynach powinno być absolutnym priorytetem. Na szczęście są na to sposoby.
JAK WYGLĄDA TROJSZYK ULEC?
Trojszyk ulec, choć na zdjęciu może wyglądać monstrualnie, jest małym chrząszczem, którego długość wynosi maksymalnie 5 mm, często mniej. Jego budowa jest podobna do wielu innych chrząszczy: ciało dzieli się na trzy części: płaską i węższą głowę, kwadratowe przedplecze, wydłużony odwłok z pokrywami skrzydeł (trojszyk posiada błoniaste skrzydła, ale nie używa ich do fruwania). Na tych ostatnich dostrzec można wgłębienia układające się w podłużne pasy, natomiast głowa i przedplecze są pokryte dziesiątkami malutkich wgłębień (punktowych).
Na głowie trojszyka widnieje para segmentowanych, pokrytych licznymi włoskami czułek, ostatnie z nich są większe od reszty. Oczy mają charakterystyczny kształt rogalików. Ciało tego chrząszcza ma kolor rdzawy, brunatny, brązowo-czerwony.
Larwy trojszyka mierzą do 1,2 mm długości. Od razu po wyjściu z jaja są kolory białego, następnie nieco ciemnieją i stają się brudnożółte. Na ich ciele można dostrzec nieliczne włoski, a na końcu odwłoka w oczy rzucają się dwa charakterystyczne haki skierowane ku górze. Wyposażona jest w 3 pary odnóży. Ciało larwy trojszyka podzielone jest na segmenty.
Poczwarki trojszyka z kolei pozbawiona jest kokonu. Jest też naga, nie ma włosków, posiada jedynie boczne wyrostki umieszczone na segmentowanym ciele. Jej kolor jest biały, lecz z czasem ciemnieje i staje się bardziej brązowy. Jest wygięta w rogal i mierzy ok.3,5 do 4 mm długości. Żeńskie poczwarki są większe, niż męskie.
TRYB ŻYCIA TROJSZYKA ULCA
Jeśli temperatura, wilgotność i pokarm są optymalne, samice po kopulacji wykazują się ogromną płodnością. Składanie jaj trwa kilka miesięcy i w tym czasie jedna samica jest w stanie w idealnych warunkach złożyć nawet 1000 jaj. Im gorsze warunki, tym jaj jest mniej, a poniżej 13°C samice przestają je składać, czekając na polepszenie warunków.
Natura sprzyja trojszykom: jaja bowiem specjalnie pokryte są lepką substancją, która powoduje przyklejanie się do nich cząstek pożywienia – są one bowiem bezpośrednio składane na pożywienie. Jest to kamuflarz, bardzo trudno jest je wówczas zauważyć gołym okiem i szybko podjąć środki zaradcze.
Po 2 dniach od przepoczwarzenia w dorosłego owada trojszyki zaczynają kopulować. Na to mają sporo czasu – żyją bowiem od 1 do 5 lat (są gatunki owadów, które w postaci dorosłej żyją jedynie parę tygodni). Rozwój trojszyków jest bardzo szybki (w optymalnych warunkach jedyne 26 dni). Ze względu na ogromną ilość jaj, jaką składa samica, liczebność jej potomstwa w ciągu pół roku może sięgnąć miliona!
CO PRZYCIĄGA TROJSZYKA ULCA?
Trojszyka ulca przyciągają przede wszystkim warunki, które musi mieć, aby się rozmnażać. Są to dość wysoka temperatura – 17-30°C, wilgotność ok. 55-75%. Jeśli temperatura spada poniżej 10°C, rozwój trojszyków zostaje zahamowany.
W optymalnych warunkach rozwój od jaja do larwy trwa 3-5 dni, larw do poczwarki ok. 20-30 dni. Niska wilgotność (nawet taka poniżej 10%) nie hamuje ich rozwoju, lecz jedynie go spowalnia i wydłuża, czasem nawet do 120 dni.
Trojszykom sprzyjają ogrzewane pomieszczenia: w ciągu roku może się tu rozwinąć nawet 6 pokoleń. W pomieszczeniach nieogrzewanych, w których temperatura oscyluje w okolicach 7°C rozwiną się 2 pokolenia. Jeśli temperatura spadnie poniżej 7°C, trojszyki wyginą po ok. 25 dniach, niezależnie od tego, w jakim stadium się znajdują.
SZKODLIWOŚĆ TROJSZYKA ULCA
Trojszyk ulec atakuje produkty zgromadzone w magazynach żywnościowych (tu wyrządza największe szkody), ale także w sklepach i w domach. Wybiera przede wszystkim: ziarna zbóż, ryż, kukurydzę, produkty sypkie jak mąki, kasze, kakao, przyprawy, mleko w proszku, słonecznik, fasolę, groch, płatki, otręby, karmę dla zwierząt, atakuje pieczywo, czekoladę. Jego łupem padają także eksponaty muzealne, jest więc groźny także w muzeach.
Zaatakowane przez trojszyka jedzenie zmienia zapach, wygląd i smak, staje się gorzkie i kwaśne, kompletnie niezdatne do spożycia. Obniża się też wartość odżywcza porażonych produktów. Zjadane przez bydło pasze porażone przez trojszyka, zanieczyszczone jego odchodami, wylinkami, wydzielinami i martwymi osobnikami, są często przyczyną wielu infekcji i chorób zwierząt.
Na ludzi trojszyk ulec działa alergizująco, a także drażniąco na skórę (wydziela benzochinony). Jest oskarżany o działanie rakotwórcze w przypadku dłuższej ekspozycji na jego wydzieliny. Szczególnie narażeni są pracownicy magazynów, którzy w codziennej pracy mogą stykać się z tym szkodnikiem.
ZWALCZANIE TROJSZYKA ULCA – GDAŃSK, GDYNIA, SOPOT I WIELE INNYCH!
Trojszyki powinny być bezwzględnie zwalczane. Są to szkodniki błyskawicznie mnożące się, opanowujące w krótkim czasie nawet ogromne ilości zapasów, a dotknięte ich obecnością jedzenie nadaje się tylko do utylizacji. Jest to też szkodnik wywierający bardzo negatywny wpływ na zdrowie ludzi.
Warto jest zachowywać profilaktykę: dbać o czystość miejsc, w których przechowuje się produkty żywnościowe i zachowywać czujność. W porę dostrzeżone pierwsze szkodniki i powzięte w związku z tym działania, mogą uchronić przed namnożeniem się ich na ogromną skalę, kiedy zwalczenie populacji będzie już kosztowniejsze.
Jako że trojszyk jest szkodnkiem wtórnym, czyli odżywia się ziarnem już w jakiś sposób uszkodzonym, należy też dbać o brak obecności innych szkodników, które mogą je atakować, takich jak myszy i szczury.
W domach trojszyka zwalczamy stosując:
- oprysk,
- zamgławianie termiczne,
- zamgławianie ULV.
Wybór metody zależy od wielkości populacji trojszyka. Często metody te łączymy, aż do uzyskania pełnej skuteczności zabiegu. Niestety zaatakowane jedzenie należy zutylizować.
Zapraszamy do korzystania z naszych usług. Działamy na terenie Trójmiasta, ale także wielu innych miast i miejscowości. Ich listę znajdą Państwo poniżej. Stoi za nami ponad 20 lat doświadczeń, dzięki którym zdobyliśmy ogromne grono Klientów. Fakt, że polecają nas swoim znajomym jest dla nas najlepszą rekomendacją. Zapraszamy!