Spichrzel surynamski

6 listopada 2018

Spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis) to szkodnik zawleczony do Polski wraz z importowanymi towarami. Stanowi zagrożenie przede wszystkim dla zapasów w kuchniach. Jak zwalczyć spichrzela surynamskiego? Jak wygląda spichrzel surynamski? 

Spichrzel surynamski

 

 

Spichrzel surynamski to stosunkowo mało znany szkodnik, jednak dla zapasów żywności tak samo niebezpieczny, jak znane wszystkim mole spożywcze. Co warto o nim wiedzieć?

JAK WYGLĄDA SPICHRZEL SURYNAMSKI?

Spichrzel surynamski to brązowy o lekko czerwonkawym odcieniu chrząszcz, którego ciało pokryte jest bardzo drobnymi włoskami. Jest malutki, mierzy jedynie 3,5 mm, jego ciało jest dość mocno wydłużone. Na pokrywach jego skrzydeł dość wyraźnie rysują się podłużne linie utworzone z malutkich wgłębień. Linii tych jest 9. Przedplecze jest wyposażone w dwa wgłębienia, których krawędzie zakończone są ząbkami. Charakterystyczne dla niego są też zakończone buławką czułki podzielone na 11 segmentów. Warto pamiętać, że spichrzel nie jest owadem fruwającym, mimo posiadanych skrzydeł.

Larwy spichrzela się żółte, a do dorosłych osobników upodabniają je brązowe plamki na grzbiecie tworzące razem dwa brązowe paski. Jaja z kolei są dużo jaśniejsze, białe, o lekkim połyski i mierzą mniej niż 1 mm. Trudno je zauważyć w produktach żywnościowych, zwłaszcza białych jak mąka.

TRYB ŻYCIA SPICHRZELA SURYNAMSKIEGO

Samica spichrzela surynamskiego szuka dobrego miejsca do złożenia jaj. Kryteria, którymi się kieruje, to sprzyjająca temperatura i bezpośredni dostęp do żywności dla larw od razu po wykluciu. Dlatego najczęściej jaja składane są bezpośrednio do sypkiej żywności. Larwy mierzą ok. 1 milimetra. 

Tempo ich rozwoju zależne jest od temperatury. Jako że spichrzel surynamski przywędrował do Polski ze znacznie cieplejszych stref klimatycznych, jego rozwój najszybciej odbywa się w wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 30-38 stopni C. W Polsce jednak na ogół trudno o takie temperatury, dlatego rozwój jest powolniejszy. Aby jaja w ogóle mogły dojrzewać, potrzebna jest temperatura minimum 16 stopni. Spichrzele potrzebują też dość wysokiej wilgotności.

Ogólnej liczebności kolonii spichrzela surynamskiego sprzyja także bezproblemowy dostęp do pokarmu. W Polskich warunkach spichrzele najszybciej rozmnażają się w mące, zatem jeśli jaja zostaną złożone bezpośrednio do niej, rozwój spichrzela przyspiesza. Przy sprzyjającej temperaturze i dostępie do mąki, spichrzel żyje nawet 2 lata. Jest odporny na mróz, choć przestaje się wówczas rozmnażać. 

CO PRZYCIĄGA SPICHRZELA SURYNAMSKIEGO?

Miejscem pochodzenia spichrzela surynamskiego są cieplejsze niż Polska rejony Ameryki Południowej. Trafił do Polski, miejsca dużo zimniejszego od rodzimego klimatu, wraz z importowanymi towarami. Poradził sobie tu jednak znakomicie: na tyle, że zaczął się szybko rozmnażać. Tym, co go przyciąga, jest wysoka temperatura oraz dostęp do pokarmu, zwłaszcza do mąki. Jednakże spichrzel odżywia się także innymi produktami, znajdziemy go również w kaszy, nasionach, orzechach, kakao, otrębach, płatkach śniadaniowych, musli, ryżu, ziołach. Jednym słowem jest to szkodnik produktów sypkich. 

Do naszych mieszkań trafia spichrzel najczęściej wraz z zakupami: na którymś etapie produkcji żywności doszło do jego rozprzestrzenienia i żywność wraz z jego larwami zostaje przyniesiona przez niczego nieświadomych klientów do domu. W domach spichrzel znajduje dobrą do rozwoju temperaturę, a bezpośredni dostęp do żywności dynamizuje proces rozwojowy.

Jeśli w porę nie zauważymy, że nasze jedzenie stało się podłożem do rozwoju tego szkodnika, dojdzie do szybkiego namnażania spichrzeli i ataku na kolejne produkty żywnościowe. Warto pamiętać, że spichrzel atakuje również tę żywność, która jest zapakowana w worki foliowe czy aluminiowe.

SZKODLIWOŚĆ SPICHRZELA SURYNAMSKIEGO

Spichrzel surynamski jest szkodnikiem kuchennym i magazynowym. Oznacza to, że poraża produkty, które przechowujemy w kuchni, a także ziarno, które jest składowane w magazynach. Często infekuje on ziarno już na etapie jego transportu, często bowiem kryje się w workach i magazynach, zwłaszcza tam, gdzie nie do końca wydajny jest system kontroli jakości. Stąd ryzyko, że szkodnik ten może trafić do naszego domu wraz z mąką czy innymi sypkimi produktami prosto ze sklepu. Porażone przez niego produkty nadają się tylko i wyłącznie do wyrzucenia, nie ma bowiem metody, która byłaby w stanie usunąć z nich jaja i larwy bez szkody dla żywności. Ze względu na ten fakt jest poważnym problemem magazynów ze zbożem, porażone przez niego ziarna również zazwyczaj są utylizowane.

Sam spichrzel surynamski nie przenosi chorób, nie jest szkodnikiem sanitarnym. Ale nikt nie chce spożywać jedzenia z jajami i larwami jakiegokolwiek szkodnika. W domu bez problemu można wyrzucić porażone przez niego produkty, ale jeśli inwazja spichrzela zdarzy się w magazynie, z którego ziarno trafi do fabryki i powstanie zanieczyszczony produkt, może to grozić katastrofą wizerunkową.

ZWALCZANIE SPICHRZELA SURYNAMSKIEGO – GDAŃSK, GDYNIA, SOPOT I WIELE INNYCH!

Oferujemy Państwu zwalczanie spichrzela surynamskiego w domach przy użyciu jednej z używanych przez nas metod. Stosujemy do jego zwalczania:

  • oprysk,
  • zamgławianie termiczne,
  • zamgławianie ULV.

Wybór metody zależy od zastanej sytuacji. Metody czasem łączymy, aby zabieg był skuteczniejszy. Niestety usunięcie spichrzela surynamskiego z domu nie wiąże się z ochroną jedzenia. To, które zostało zaatakowane, należy wyrzucić. W praktyce dotyczy to usunięcia wszystkich sypkich produktów. Zalecamy następnie trzymanie zapasów w szklanych słojach lub innych pojemnikach wykonanych z materiału, którego spichrzel nie jest w stanie przegryźć (odpadają torebki papierowe, aluminiowe czy worki).

Zapraszamy do korzystania z naszych usług mieszkańców Gdańska, Gdyni, Sopotu, Elbląga i wielu innych miejscowości, miast, wsi. Na dole strony umieściliśmy mapkę obrazującą zasięg działania naszej firmy. Tereny spoza tego obszaru obsługujemy tylko w przypadku dużych zleceń. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z nami!

Udostępnij artykuł znajomym

Tagi artykułu

szkodniki magazynowe

Gdzie świadczymy
nasze usługi?

Nasze usługi świadczymy na terenie miast

Gdańsk, Sopot, Gdynia, Rumia, Reda, Wejherowo, Puck, Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, Jastarnia, Jurata, Hel, Rotmanka, Kosakowo, Krokowa, Mosty, Żarnowiec, Przyjaźń, Żukowo, Kartuzy, Banino, Starogard Gdański, Zblewo, Pruszcz Gdański, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Skarszewy, Gniew, Pelplin, Nowe, Cedry Wielkie, Kolbudy,Przywidz, Pszczółki, Suchy Dąb, Trąbki Wielkie, Gniewino, Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, Przodkowo, Sierakowice, Somonino, Stężyca, Sulęczyno, Nowy Staw, Lichnowy, Malbork, Miłoradz, Stare Pole, Malbork,Dziemiany, Karsin, Kościerzyna, Liniewo, Lipusz, Nowa Karczma, Stara Kiszewa, Elbląg, Dzierzgoń, Sztum, Kwidzyn, Grudziądz, Świecie, Mikoszewo, Jantar, Krynica Morska, Sztutowo, Sobieszewo, Świbno, Kąty Rybackie, Przegalina, Lębork, Łebcz, Bolszewo, Łeba, Pinczyn, Osiek, Tuchola, Czersk, Chojnice, Bytów, Mechelinki, Rewa, Pasłęk, Wdzydze Kiszewskie, Brusy, Człuchów, Słupsk, Ustka i wiele innych.
Mapa zasięgu usług BIOS Gdańsk
Gdańsk, Trójmiasto
P.H.U. BIOS
Niektóre zlecenia
realizujemy na terenie
całej Polski