Mole spożywcze

18 czerwca 2017

Łupem moli spożywczych (omacnica spichrzanka, Plodia interpunctella oraz mklik mączny, Ephestia kuehniella) padają zapasy zgromadzone w naszej kuchni. Jak je rozpoznać? Jak zwalczyć mole spożywcze?

Pod nazwą mole spożywcze tak naprawdę kryją się aż dwa szkodniki: mklik mączny oraz omacnica spichrzanka. Przyjrzyjmy się obydwu.

Jak wyglądają mole spożywcze?

Mklik mączny

Mklik mączny

Mklik przypomina małego motyla. Jego ciało mierzy 15 mm długości. Ma dwie pary skrzydeł, górna jest jasnoszara w nieregularne paski przypominające zygzaki, dolna jest jasnożółta i postrzępiona.

Jeśli mklik spożywczy znalazł w naszych zapasach godne do życia i rozmnażania miejsce, będziemy mogli zauważyć także gąsienice. Mierzy ona do 20 mm, jest koloru kremowego, czasem jasnoróżowego, z brązową głową.

Omacnica spichrzanka

Omacnica spichrzanka

Omacnica także przypomina motyla. Jej skrzydła jednak różnią się od skrzydeł mklika. Przednie są ciemnoczerwone z ciemnym paskiem poprzecznym. U nasady skrzydła są żółte. Tylne skrzydła z kolei przybierają szaroniebieski kolor. 

Gąsienice omacnicy są białe, lecz wraz z upływem czasu i spożywaniem pokarmu ich kolor się zmienia i staje bardziej pomarańczowy, czerwony, a nawet zielonkawy. Ich głowa pozostaje brązowa. Poczwarka staje się brązowa i mierzy ok. 7 mm długości.

Tryb życia moli spożywczych

Samica omacnicy spichrzanki składa jaja na pokarm (nawet 500 sztuk). Dzięki temu larwy po wylęgu mają do niego bezpośredni dostęp i nie muszą go szukać, ryzykując śmiercią. Cykl rozwojowy omacnicy ściśle zależy od temperatury oraz spożywanego pokarmu. W wyższej temperaturze ich rozwój trwa ok. 90 dni. Jeśli warunki są niesprzyjające, larwy zapadają w letarg czekając na lepsze warunki. W dobrych warunkach już po 8 dniach z jaj wyjdą gąsienice. To gąsienice są największymi szkodnikami – pobierają sporo pokarmu, resztę zanieczyszczają. W formie gąsienicy przy temperaturze pokojowej omacnica pozostanie przez ok. 100 dni. Jeśli temperatura by wzrosła, okres ten się skróci. Omacnica następnie przekształci się w poczwarkę, a po 11 dniach stanie się motylem.

Dorosłe osobniki nie pobierają już pokarmu, a długość ich życia zależy od rodzaju i ilości pokarmu, który pobrały w okresie larwalnym. Średnio żyją ok. 14 dni. W ciągu dnia są mniej aktywne, w nocy się ożywiają.

Mklik mączny potrzebuje do rozrodu temperaturę od 13 do 30°C. Najlepsza temperatura dla larw to 26 do 30°C. Jaja składane są przez samicę albo bezpośrednio na produktach spożywczych, albo w ich pobliżu. Są bardzo małe, dlatego trudno je zauważyć. 

Jeśli temperatura i wilgotność dla jaj mklika są odpowiednie, larwy wylęgną się po tygodniu. Przez ok. 2 miesiące będą pobierały pokarm, a następnie znajdą ciemne i ukryte miejsce, aby się przepoczwarzyć. Jako motyl wylecą po ok. 20 dniach. Rozwój mklików, choć uzależniony od warunków termicznych i wilgotności, jest dość szybki, a mkliki są odporne na niską temperaturę.

Co przyciąga mole spożywcze?

Omacnica spichrzanka szuka produktów zbożowych oraz samych ziaren zbóż, lubi suszone owoce, rodzynki, śliwki, figi, daktyle, różne rodzaje orzechów, przyprawy, pasze zwierzęce.

Mklik mączny z kolei wybiera mąkę, płatki, kaszę, zboża, suszone owoce, suszone grzyby, otręby, nasiona roślin strączkowych, różne rodzaje orzechów, migdały, sezam, kakao, słodycze.

Szkodliwość moli spożywczych

Omacnica spichrzanka wyrządza szkody nie tylko w zapasach, które zgromadziliśmy w naszych szafkach kuchennych. Jest sporym zagrożeniem dla zakładów produkujących żywność, a także tych zajmujących się jego magazynowaniem i transportem. Zagraża piekarniom i sklepom. Nie tylko zjada produkty spożywcze, ale także zanieczyszcza je odchodami. 

Omacnica niesie za sobą jeszcze jedno zagrożenie. Jej larwy budują oprzędy – osłonki z cienkich i lepkich nitek wytwarzanych przez gruczoły gębowe. Oprzędy te mogą zatykać maszyny produkujące żywność. Mklik również za pomocą lepkich nitek zlepia np. mąkę w grudki, powodując zatykanie przewodów w maszynach.

Gąsienice mklika potrafią zniszczyć ogromne zapasy suchego pokarmu, co jest szczególnym zagrożeniem dla sklepów, hurtowni, fabryk i zakładów przetwarzających jedzenie. Jego larwy mogą dostawać się do wnętrza opakowań.

Zwalczanie moli spożywczych – Gdańsk, Gdynia, Sopot i wiele innych

Bardzo łatwo jest sprowadzić do mieszkania mola spożywczego. Można to zrobić przypadkowo – kupując w sklepie sypki produkt i nie sprawdzając, czy jest on czysty i wolny od szkodników. Mole spożywcze często wlatują też przez otwarte okna. Ich zwalczanie jest koniecznością, ponieważ szybko się rozmnażają i porażają sporą ilość żywności. Zanieczyszczona przez nie żywność nie nadaje się już do spożycia.

Zapraszamy do zapoznania korzystania z naszego zabiegu dezynsekcji. Przeprowadzamy ją przy użyciu skutecznych metod, zawsze dobierając jej do zastanej sytuacji. Bliższych informacji udzielimy także telefonicznie, zachęcamy do kontaktu z nami! Działamy na terenie Trójmiasta, ale także wielu okolicznych miast i miejscowości (Elbląg, Reda, Puck, Wejherowo, Starogard Gdański etc.). Dla Państwa wygody listę umieściliśmy poniżej. Jest też mapka. Każdorazowo zachęcamy do kontaktu z nami – większe zlecenia realizujemy na terenie całej Polski!

Udostępnij artykuł znajomym

Tagi artykułu

szkodniki gospodarcze

Gdzie świadczymy
nasze usługi?

Nasze usługi świadczymy na terenie miast

Gdańsk, Sopot, Gdynia, Rumia, Reda, Wejherowo, Puck, Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, Jastarnia, Jurata, Hel, Rotmanka, Kosakowo, Krokowa, Mosty, Żarnowiec, Przyjaźń, Żukowo, Kartuzy, Banino, Starogard Gdański, Zblewo, Pruszcz Gdański, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Skarszewy, Gniew, Pelplin, Nowe, Cedry Wielkie, Kolbudy,Przywidz, Pszczółki, Suchy Dąb, Trąbki Wielkie, Gniewino, Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, Przodkowo, Sierakowice, Somonino, Stężyca, Sulęczyno, Nowy Staw, Lichnowy, Malbork, Miłoradz, Stare Pole, Malbork,Dziemiany, Karsin, Kościerzyna, Liniewo, Lipusz, Nowa Karczma, Stara Kiszewa, Elbląg, Dzierzgoń, Sztum, Kwidzyn, Grudziądz, Świecie, Mikoszewo, Jantar, Krynica Morska, Sztutowo, Sobieszewo, Świbno, Kąty Rybackie, Przegalina, Lębork, Łebcz, Bolszewo, Łeba, Pinczyn, Osiek, Tuchola, Czersk, Chojnice, Bytów, Mechelinki, Rewa, Pasłęk, Wdzydze Kiszewskie, Brusy, Człuchów, Słupsk, Ustka i wiele innych.
Mapa zasięgu usług BIOS Gdańsk
Gdańsk, Trójmiasto
P.H.U. BIOS
Niektóre zlecenia
realizujemy na terenie
całej Polski