
Mącznik młynarek jest bardzo pospolicie występującym szkodnikiem młynów, spiżarni i magazynów żywnościowych. W mące i innych zapasach potrafi siać prawdziwe spustoszenie, doprowadzając do ogromnych strat finansowych.
JAK WYGLĄDA MĄCZNIK MŁYNAREK?
Mącznik młynarek jest chrząszczem, którego długość dochodzi do 15 mm. Czyni to z niego jednego z największych chrząszczy, jakie można spotkać w zapasach żywności. Jego ciało jest koloru brązowo-brunatnego, spód jest jaśniejszy. W budowie wyraźnie jest wyodrębniona głowa układająca się w kształt swego rodzaju daszka skrywającego narządy gębowe, prostokątne przedplecze o zaokrąglonych brzegach oraz odwłok wyposażony w parę skrzydeł skrytych pod solidnymi pokrywami. Na pokrywach zwraca uwagę 16 podłużnych bruzd.
Mącznik posiada 3 pary odnóży oraz buławkowate czułki osadzone na głowie.
Charakterystyczny dla tego gatunku jest pewien połysk ciała. Sprawia on wrażenie, że mącznik jest tłusty.
Larwy początkowo są białe – jeśli wykluły się w mące, trudno je zauważyć. Z czasem rosną i stają się pomarańczowo-brązowe. Larwa dorasta do 25 mm długości. Jest długa, twarda i błyszcząca. Jej ciało jest posegmentowane, granice segmentów są ciemniejsze, lekko czerwone. Na końcu larwy znajdują się dwa zagięte haczyki.
W budowie poczwarki pojawiają się prostokątne występy umieszczone po bokach odwłoka. Ostatni człon posiada dwa wyrostki.
TRYB ŻYCIA MĄCZNIKA MŁYNARKA
Każda samica w ciągu życia złoży ok. 500 jaj, jest to więc gatunek bardzo płodny. Rozwojowi sprzyjają warunki pokojowe, wówczas rozwój pokolenia zajmuje jedynie rok. Jeśli warunki są gorsze, a temperatura niższa, wówczas rozwój spowalnia i wydłuża się do półtora roku. Mimo tego niskie temperatury mącznikowi młynarkowi są niestraszne – bez problemu przeżyje w temperaturze od -15°C do +40°C. W skrajnych temperaturach z tego zakresu rozwój mącznika jedynie się zatrzymuje, lecz nie doprowadza to do jego śmierci.
Jaja zostają złożone w kupkach, bezpośrednio do żywności, tak aby larwy po wykluciu miały dostęp po pokarmu. Zanim z jaj wylęgną się larwy, minie kilka tygodni, w zależności od warunków. Dorosłe, zdolne do kopulacji mączniki pojawiają się od czerwca, a kopulacja odbywa się aż do samej jesieni.
CO PRZYCIĄGA MĄCZNIKA MŁYNARKA?
Najlepsza temperatura dla mącznika to 25-35°C i to właśnie ona wraz z dostępem do żywności przyciąga mącznika młynarka najbardziej. A w czym gustuje ten szkodnik? Nie tylko w mące, której zawdzięcza swoją nazwę. Lubi także wszelkie ziarna zbóż, płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane, musli, suszone owoce, a nawet bułkę tartą. Sporadycznie można go spotkać na mięsie i padlinie i innych odzwierzęcych produktach, zdecydowanie preferuje roślinne, zwłaszcza te, które zawierają dużo skrobi.
Mączniki preferują suche, zaciemnione i wilgotne miejsca, gdzie nie pojawiają się ludzie. Dlatego częste sprzątanie, wietrzenie i ruch są w stanie zniechęcić je do zakładania kolonii.
SZKODLIWOŚĆ MĄCZNIKA MŁYNARKA
Mącznik młynarek jest szkodnikiem w wielu aspektach:
- spożycie larwy mącznika może skutkować zatruciem, a nie jest to trudne, bowiem gatunek ten rozwija się także w produktach spożywanych bez obróbki, np. w musli czy płatkach kukurydzianych;
- mącznik młynarek dość szybko się rozmnaża, przez co w krótkim czasie jest w stanie zniszczyć dużą ilość pokarmu odchodami, wylinkami, wydzielinami, martwymi osobnikami. Sporo też może zjeść: żerują zarówno larwy, poczwarki, jak i dorosłe osobniki;
- porażony pokarm na ogół jest nie do odratowania, co doprowadza do strat finansowych;
- mącznik doprowadza do zawilgocenia żywności, w wyniku czego rozwijają się grzyby i pleśnie, a żywność staje się niebezpieczna dla zdrowia;
- szkodnik ten uszkadza opakowania, próbując dostać się do jedzenia. Jest wyposażony w silne szczęki, którymi bez trudu przegryza nawet plastikowe opakowania, worki i skrzynie.
ZWALCZANIE MĄCZNIKA MŁYNARKA – GDAŃSK, GDYNIA, SOPOT I WIELE INNYCH!
Mącznik młynarek jest szkodnikiem, który powinien być bezwzględnie zwalczany. Najlepsza jest profilaktyka, dlatego należy dbać, aby w miejscach przechowywania żywności panowały takie warunki, które zniechęcą tego szkodnika do osiedlania. Trzeba dbać o niski poziom wilgotności, sprzątać regularnie, zapalać światło (mączniki bardzo nie lubią światła), wietrzyć i zapewnić suche powietrze.
Jeśli jednak mączniki zadomowiły się w kuchennych szafkach, spiżarni czy magazynie, pozostaje wezwanie profesjonalnej ekipy DDD. Firma BIOS ma sprawdzone sposoby, dzięki którym możemy zwalczyć nawet ogromną populację mącznika młynarka. Niestety żywność należy zutylizować.
Do zwalczania mącznika młynarka używamy kilku metod. Są to:
- oprysk,
- zamgławianie ULV,
- zamgławianie termiczne.
Metody te często ze sobą łączymy, aby uzyskać wyższą skuteczność. Posiadamy nowoczesny, certyfikowany i bardzo wydajny sprzęt, dzięki któremu nasze zabiegi są w pełni skuteczne. Używamy też sprawdzonych preparatów dostępnych tylko i wyłącznie dla specjalistów z branży DDD.
Nasza firma BIOS działa na terenie Gdańska, Gdyni i Sopotu, a także wielu innych miast. Ich listę znajdą Państwo niżej. Serdecznie zapraszamy do korzystania z naszych usług!