Mącznik młynarek – zapasy w kuchni w niebezpieczeństwie!

7 października 2017

Nie bez powodu owad ten otrzymał taką nazwę, jest bowiem zagrożeniem dla produktów przechowalnianych, głównie mąki. I wbrew pozorom zwalczamy go także w domach! Jak się pozbyć mącznika młynarka? Jak nie dopuścić do jego namnażania w domu? Zapraszamy do lektury wpisu! 

Mącznik młynarek - zwalczanie

Niemal wszyscy znają wołka zbożowego, ale o mączniku młynarku mało kto słyszał. A jest to szkodnik, który potrafi siać prawdziwe spustoszenie w produktach przechowalnianych. W domach niepokoi mieszkańców, którzy znajdują go w jedzeniu. Przyjrzyjmy się bliżej mącznikowi.

1. Czy mącznik młynarek (tenebrio molitor) szybko się rozmnaża?

Wszystko zależy od warunków w miejscu jego wystąpienia. Cykl jego rozwoju rozpoczyna się późną wiosną, wówczas dorosłe chrząszcze przylatują do magazynów i domów i rozpoczynają składanie jaj (samica składa ich około 160 sztuk, po kilkanaście dziennie). Żyją ok. 1-2 miesięcy, i przez cały ten czas są płodne i składają jaja aż do jesieni. 

Wysoka temperatura przyspiesza ich rozwój, wówczas w ciągu roku mogą pojawić się aż dwa pokolenia. Niska temperatura z kolei spowalnia ich rozwój i sprawia, że cały cykl wydłuża się do dwóch lat – tyle wówczas czasu potrzeba na pełny rozwój jednego pokolenia.

Zanim z jaj wyklują się larwy, minie od 4 do 20 dni. Larwy przeobrażą się w poczwarki po 180-520 dniach. Poczwarki natomiast zamienią się w dorosłe chrząszcze w 5 do 30 dni. Wszystko zależeć będzie od temperatury, im wyższa, tym okresy te będą krótsze.

Generalnie rozwój jaja w temperaturze 20ºC, czyli pokojowej, trwa 10-11 dni, w temperaturze 30ºC 4-6 dni. Dla larw najlepsza temperatura to 25-27ºC stopni, wówczas ich rozwój trwa 6-8 miesięcy. 

2. Po czym rozpoznać mącznika młynarka?

Jest to chrząszcz o połyskliwym, ciemnym, niemal czarnym z brunatnymi refleksami ciele. Spód jego ciała jest jaśniejszy. Ma wyraźnie wyodrębnioną, małą głowę opatrzoną parą paciorkowatych czułek oraz błyszczące, gładkie przedplecze.

Uwagę zwracają pokrywy skrzydeł z podłużnymi bruzdami układającymi się w paski. Mącznik młynarek posiada trzy pary odnóży podzielonych na człony: przednie i środkowe mają 5 członów, tylne cztery.

Chrząszcz ten mierzy maksymalnie 2,5 cm, choć najczęściej ma 1,5 cm. 

3. Jak wyglądają larwy mącznika młynarka?

Larwy są chude i długie, mierzą nawet po 3 cm. Początkowo są białe, dlatego jeśli wykluły się z jaj złożonych do mąki, trudno je będzie zauważyć na pierwszy rzut oka. Z czasem jednak stają się ciemniejsze, jasnopomarańczowe. Pokrywa je twardy chitynowy panerzyk. Mają bardzo silny aparat gębowy typu gryzącego oraz trzy pary odnóży tułowiowych. Ich ciało podzielone jest na segmenty, przy każdym segmencie kolor ich ciała jest nieco ciemniejszy.

Larwy mącznika młynarka są również błyszczące, a ich kształt jest walcowaty. Nie są wygięte, jak larwy wielu innych szkodników magazynowych.

4. Czy mącznik młynarek jest odporny na niekorzystne warunki?

Bardzo. Szkodnik ten bardzo ławo adaptuje się do warunków, dzięki czemu stał się gatunkiem kosmopolitycznym i można go spotkać w większości krajów świata.

Niestraszne mu głodowanie i niskie temperatury. W 12ºC i całkowicie pozbawione pokarmu larwy przeżyją aż 3 tygodnie, dorosłe chrząszcze nawet 2 tygodnie. Ale bez problemu żyją w temperaturze -15°C do +40°C. Powyżej 32°C rozwój mącznika się zatrzymuje, lecz nie oznacza to jego śmierci. W temperaturze -1 do +2°C larwy przeżyją nawet 7 miesięcy, a w -15°C czas przeżycia larwy skróci się do ponad trzech tygodni.

Bezproblemowe przeżycie zwłaszcza w niskich temperaturach mącznik zawdzięcza możliwości zwolnienia metabolizmu. Szczęścia tego nie mają inne szkodniki, jak np. wołek zbożowy, dużo bardziej wrażliwy na warunki zewnętrzne.

Najlepsza temperatura dla mącznika to 25-35°C.

Mączniki prawie w ogóle nie potrzebują wody, bardzo dobrze tolerują jej brak, ale są też odporne na podwyższoną wilgotność. Rozmnażają się najszybciej przy wilgotności wynoszącej 60-80%. 

5. Na czym żeruje mącznik młynarek?

Można go spotkać zarówno w magazynach z żywnością, jak i w naszych kuchniach. To, co go przyciąga, oprócz optymalnej temperatury, to pokarm typu: ziarna zbóż, mąka, otręby, płatki owsiane, płatki kukurydziane, musli, suszone owoce, bułka tarta. Bardzo rzadko decyduje się na mięso i padlinę, a także inne odzwierzęce produkty. W naturze odżywia się też rozkładającymi się roślinami.

To właśnie w tych produktach można spotkać jego kolonię. Ale samica może też składać jaja w szczeliny między deskami szaf i półek. 

6. Czy mącznik młynarek jest szkodnikiem?

Tak. Choć chrząszcze te występują również w naturze, zwłaszcza w drzewach i ptasich gniazdach, to łatwo fruwają i się przemieszczają, zwłaszcza po zapadnięciu zmroku. Wlatują do młynów, piekarni, spichlerzy, spiżarni, a także mieszkań. Szukają tu warunków na złożenie jaj: odpowiedniej temperatury i bezpośredniego dostępu do żywności. 

Samica składa lepkie jaja wprost na żywność. Dzięki ich lepkości szybko pokrywają się żywnością i kompletnie nie rzucają w oczy, dlatego w zasadzie nie da się ich rozpoznać gołym okiem i zapobiec rozwojowi.

Żywność wraz z jajami może być transportowana do fabryk, a to grozi zatruciami pokarmowymi. Co gorsza, jaja i larwy spożyte nie giną pod wpływem soków żołądkowych, lecz żywe dostają się do kału.

Mącznik młynarek potrafi ponadto zniszczyć dużą ilość przechowywanych produktów: i nie chodzi tu tylko o żerowanie larw i dorosłych owadów (one także pobierają pokarm, w przeciwieństwie do np. moli spożywczych), ale także zanieczyszczanie pokarmu odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami, co powiększa szkody. Pokarm, do którego przedostały się jaja i larwy, musi być zutylizowany. O ile w domach są to drobne straty, o tyle w magazynach straty mogą być już bardzo duże i przekładać się na poważne szkody finansowe. 

Oprócz tego mącznik powoduje nieprzyjemny zapach i doprowadza do zawilgocenia produktów. Z tego powodu ulegają one szybszemu psuciu się, rozwija się w nich także pleśń i zagrzybienie: zmienia się przez to ich smak i zapach. Same mączniki również przenoszą na sobie drobnoustroje, które trafiają do jedzenia.

Towar, w którym wykryto inwazję mącznika młynarka, jest towarem o dużo niższej jakości.

Mączniki są groźne także dla opakowań, w których przechowywana jest żywność. Ze względu na posiadanie bardzo silnych szczęk, po pewnym czasie mogą bez problemu przegryźć worki, skrzynie, a nawet plastikowe pojemniki. Wiąże się to z kolejnymi szkodami finansowymi.

7. Czy mącznika młynarka można zwalczyć?

Na szczęście w dzisiejszych czasach istnieje wiele metod zwalczania mącznika, w tym wiele naprawdę skutecznych i nieuciążliwych. W wielu przypadkach, zwłaszcza jeśli chodzi o magazyny, udaje się uratować porażone jedzenie, usuwając mącznika. Jednak jeśli inwazja jest już bardzo duża, czasem właściciele są zmuszeni do utylizacji pożywienia.

Firma BIOS zwalcza mącznika młynarka stosując kilka sprawdzonych sposobów. Są to oprysk, zamgławianie ULV lub termiczne, a czasem metody te razem, w połączeniu. Dzięki łączeniu metod uzyskujemy 100% pewność zabiegu, który działa na wszystkie stadia rozwojowe mącznika: od jaja, larwy, przez poczwarkę, po dorosłe chrząszcze. 

Dzięki użyciu certyfikowanego sprzętu renomowanych firm jesteśmy w stanie dokładnie rozprowadzić po całym pomieszczeniu truciznę, która wniknie głęboko także w pokarm. Niestety będzie musiał on być zutylizowany.

 8. Czy można zapobiec atakowi mącznika młynarka? – profilaktyka

Wystąpienie mącznika w magazynach może świadczyć o podwyższonej wilgotności, co nie sprzyja przechowywaniu żywności. Mącznik łatwiej zadomowi się też w miejscach o niższym standardzie sanitarnym.

Aby zapobiec jego atakowi, należy dbać o czystość pomieszczeń, w których przechowywana jest żywność. Sprzątać także wszelkie kąty, zacienione miejsca, do których rzadko się zagląda (mączniki nie lubią ruchu i stronią od światła). Wietrzyć i dbać o suche powietrze w pomieszczeniu.

Zwalczanie mącznika młynarka – Gdańsk, Gdynia, Sopot i wiele innych miast

Serdecznie zapraszamy Państwa do skorzystania z naszej oferty. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu bez problemu zlikwidujemy problem z mącznikiem młynarkiem – używamy tylko metod i preparatów, których działanie zostało potwierdzone w setkach realizacji. Działamy na terenie Gdańska, Gdyni i Sopotu, ale także wielu innych miast, miasteczek i wsi. Lista ich znajduje się poniżej, zamieściliśmy tam także mapkę. Zapraszamy do współpracy! Namiary na nas znajdą Państwo poniżej oraz w zakładce kontakt.

Udostępnij artykuł znajomym

Gdzie świadczymy
nasze usługi?

Nasze usługi świadczymy na terenie miast

Gdańsk, Sopot, Gdynia, Rumia, Reda, Wejherowo, Puck, Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, Jastarnia, Jurata, Hel, Rotmanka, Kosakowo, Krokowa, Mosty, Żarnowiec, Przyjaźń, Żukowo, Kartuzy, Banino, Starogard Gdański, Zblewo, Pruszcz Gdański, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Skarszewy, Gniew, Pelplin, Nowe, Cedry Wielkie, Kolbudy,Przywidz, Pszczółki, Suchy Dąb, Trąbki Wielkie, Gniewino, Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, Przodkowo, Sierakowice, Somonino, Stężyca, Sulęczyno, Nowy Staw, Lichnowy, Malbork, Miłoradz, Stare Pole, Malbork,Dziemiany, Karsin, Kościerzyna, Liniewo, Lipusz, Nowa Karczma, Stara Kiszewa, Elbląg, Dzierzgoń, Sztum, Kwidzyn, Grudziądz, Świecie, Mikoszewo, Jantar, Krynica Morska, Sztutowo, Sobieszewo, Świbno, Kąty Rybackie, Przegalina, Lębork, Łebcz, Bolszewo, Łeba, Pinczyn, Osiek, Tuchola, Czersk, Chojnice, Bytów, Mechelinki, Rewa, Pasłęk, Wdzydze Kiszewskie, Brusy, Człuchów, Słupsk, Ustka i wiele innych.
Mapa zasięgu usług BIOS Gdańsk
Gdańsk, Trójmiasto
P.H.U. BIOS
Niektóre zlecenia
realizujemy na terenie
całej Polski